Tuto vzácnou odrůdu představil známý sběratel Adolf Grimal. Jaboticaba Grimal je ceněná pro své velké plody o velikosti až 4 cm, sytě fialové až černé barvy, se silnější slupkou a jemně želatinovou, sladkou dužinou s malými semínky. Na rozdíl od jiných odrůd mají plody delší trvanlivost (3 a více dní bez chlazení) a velmi vysoký podíl dužniny – více než 60 %. Chuťově připomíná klasickou Sabaru, ale plody jsou větší, pevnější a ještě sladší.
Tento stálezelený strom je nejen exotickou ozdobou, ale i mimořádně úrodnou ovocnou raritou. Plody vyrůstají přímo na kmeni a větvích, což působí naprosto jedinečně. Grimal plodí několikrát do roka – první úrodu lze očekávat po pěti až sedmi letech, v ideálních podmínkách už od čtyř let. V dospělosti snáší krátkodobě mrazy až do –5 °C, v teplém klimatu může růst celoročně venku, u nás pouze jako hrnková rostlina v květináči.
Jaboticaba Grimal vyžaduje pravidelnou zálivku a kyselé prostředí s pH pod 7,5. Při dobré péči plodí několikrát ročně a je známá svou vitalitou i vysokou úrodností.
VÝŠKA NABÍZENÝCH ROSTLIN 10 AŽ 15 CM - OBRÁZEK Č.2
Návod na pěstování jaboticaby
Substrát:
- Nejlépe kyselejší a dobře propustný.
- Doporučená směs: 2 díly rašeliny, 1 díl perlitu, trochu písku.
Zalévání:
- Zaléváme, až když substrát jemně proschne.
- v zimně omezíme zálivku, po zalití vylejeme přebytečnou vodu z podmisky.
Stanoviště pro pěstování:
- Celoročně doma: Co nejblíže k oknu, s dostatkem světla.
- Letnění je možné venku na terase, zahradě, nebo balkónu a to pouze od jara do podzimu: Polostín, později plné slunce.
Zimování:
- Tropická rostlina – nesnese dlouhodobě teploty pod 5 °C. Zimujte při min. teplotě 15C.
- Na zimu umístěte do obýváku, ložnice, chodby, zimní zahrady nebo temperovaného skleníku, vždy co nejblíže u okna.
Hnojení: