Kávovník Robusta (Coffea canephora) – exotická rostlina pro váš domov
Pěstujte si vlastní kávu s kávovníkem Robusta ! Semínka této odolné a nenáročné rostliny pochází ze známé oblasti Bolaven Plateau v Laosu a je ideální pro pěstování v květináči. Její plody dosahují velikosti přibližně 1,5 cm a obsahují 2x více kofeinu než káva arabica. Robusta je také méně náročná na péči než Arabica, odolnější vůči škůdcům a chorobám a již ve třetím roce můžete sklízet vlastní kávová zrna.
Rostlina preferuje rozptýlené světlo a teploty mezi 20–25 °C. Na zimu ji přemístěte do místnosti s teplotou 15–20 °C a omezte zálivku. Vhodná je pravidelná zálivka a hnojení, zejména v období růstu a tvorby plodů. Kávovník se snadno pěstuje v květináči, tvrováním dorůstá výšky 1–2 metry, což usnadňuje sklizeň.
Přidejte kávovník Robusta do své sbírky rostlin a užijte si možnost domácí sklizně kávy.
Návod na pěstování kávovníku
Substrát:
- Nejlépe kyselejší a dobře propustný
- Doporučená směs: 2 díly rašeliny, 1 díl perlitu, 1 díl hlíny ze zahrady a trochu písku
Stanoviště:
- Doma: poblíž okna.
- Letnění venku (pouze od jara do podzimu): Polostín, chráněné místo bez větru.
Zimování:
- Tropická rostlina – nesnese dlouhodobě teploty pod 5 °C. Zimujte nad 15C
- Umístěte do obýváku, chodby, zimní zahrady nebo vytápěného skleníku.
Hnojení:
- Hnojiva Běžná vodou rozpustná, nebo granulovaná
- Vhodné hnojivo: dlouhodobé granulované hnojivo OSMOCOTE